Kulttuuria hyvinvointialueille!

Ylöjärvelle Tiuravuoren palvelukeskukseen palkattiin yhteisötaiteilija vuonna 2018. Aluksi hanke oli osa-aikainen ja se toteutettiin Taiteen edistämiskeskuksen hankerahoituksella. Sopimukseen kuului paitsi taiteen ja kulttuurin nauttimisen ja tekemisen mahdollistaminen palvelukeskuksen asukkaille, myös taiteilijalle tarjottava työtila.

Yhteisötaiteilijan rooli osallisuuden ja hyvinvoinnin tekijänä nähtiin kiistatta hyväksi, jonka seurauksena tänä vuonna yhteisötaiteilijan toimi on kokoaikainen. Olen koittanut selvittää onko missään muussa kaupungissa täysaikaista asukkaita varten olevaa taiteilijaa omilla palkkalistoilla. Ilmeisesti Ylöjärvi on tässä ainoa, oikea rohkea edellä kävijä.
Itsekin olen omassa työssäni nähnyt yhteisötaiteilijan työn vaikutukset hyvinvointiin, toimintakyvyn ylläpitoon ja kuntoutukseen. Tämän kaltaisen toiminnan tulisi olla mukana myös tulevilla hyvinvointialueilla.

Taiteen ja kulttuurin tarjoamille mahdollisuuksille tulee antaa rohkeasti tilaa. Oli kyseessä sitten osallistava yhteisötaide, sote-kiinteistöjen taidehankinnat tai esittävä taide osastoilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *