Kiitos vuodesta 2021

 

Uusi vuosi 2022, vanha vuosi 2021 taputeltu.

Viime vuoteen mahtui paljon kaikkea. Korona toki säesti isosti koko vuotta. Etäkokouksiin oltiin jo totuttu, mutta suurin muutos tapahtui keväällä kun kuntavaaleja siirrettiin kesälle. Kuntavaaleissa saatu jatko kausi kaupunginvaltuustossa onkin vuoden 2022 oma henkilökohtaisesti suurin tapahtuma. Kiitos tästä. Isoin kiitos kuuluu koko meidän vasemmistolle, jota on voinut ylpeästi ja kiitollisena viedä puheenjohtajana eteenpäin. Äänestäjien lisäksi ison ja merkittävän työn ovat tehneet ehdokkaamme ja muut toiminnan aktiivit.

Kaupunginvaltuutetun silmin viime vuosi on ollut hyvin erikoinen. Pelkästään jo kokousjärjestelyt ovat olleet poikkeavia. Ollaan oltu etänä, paikalla sekä että. Valtuustosalissa ja lukion salissa. Kokouksia on myös lähetetty suorina lähetyksinä. Ollaan äänestelty ja käyty vaalejakin, joista suurimpana ja näkyvimpänä voidaan pitää kaupunginjohtajan valintaa.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä on toiminut koko vuoden arvojensa mukaisesti. Olemme puolustaneet julkista palveluntuotantoa ja riittäviä palveluita, kuntalaisten viihtyvyyttä ja hyvinvointia sekä henkilökunnan asemaa ja arvostusta. Viime vuonna käsiteltiin mm. aloitteemme hoitohenkilökunnan rekrytoinnista, jolla toimme esille huolemme henkilöstötilanteesta sekä esitimme henkilökunnalle maksettavien koronakorvausten tuplaamista. Valtuuston enemmistö ei tähän harmillisesti taipunut.

Viime vuonna jätimme aloitteen myös maksuttomasta aamupalatarjonnasta kouluissa, näkötornista harjulle sekä rakenteellisen sosiaalityön kehittämisestä tarpeita vastaaviksi. Myös aloitteemme graffitiseinästä ja muraaleista pääsi maaliin ja odottaa toteutusta yhdessä skeittiparkin kanssa. Aloitteemme aamupalasta sai myös hyvän vastauksen, mutta harmillisesti valtuusto ei tälle rahaa halunnut löytää. Tulevaisuudessa kun koulutus on kunnan suurin tehtävä, tulisi myös tämä aamupalatarjoilun olla mukana tukemassa.

Tuli myös jätettyä aloite maksuttomasta ehkäisystä alle 25 -vuotiaille. Tein aloitteen yhdessä Vihreiden Jenni Kiiskisen kanssa. Aloite ei edennyt vielä toimenpiteisiin, vaikka hyvän, mutta kovin kliinisen vastauksen aloite saikin. Viimeistään tulevilla hyvinvointialueilla tämä tulisi olla ja siellä jatketaan tämän puolesta jos paikka sinne suodaan.

Vuosi 2021 oli myös henkilökohtaisella tasolla jännä vuosi. Varapuheenjohtajuuteni valtakunnallisessa potilasjärjestössä vaihtui vuosikokouksessa puheenjohtajuudeksi. Päätyössäni tein kevään lyhyempää työaikaa, jonka aikana viimeistään tajusin miksi meidän täytyisi tavoitella lyhyempää työviikkoa. Kuuden tunnin työpäivä (ja/)tai neljän päivän työviikko toisi oikein toteutettuna saman työpanoksen ja mahdollistaisi paremman jaksamisen ja vapaa-ajan vieton.

Syksyllä ammattiosaston syyskokous valitsi minut Superin pääluottamusmieheksi. Tästä syystä jätin nyt vuoden vaihtuesssa työsuojeluvaltuutetun tehtävät suosiolla toiselle. Ainakin nyt käsillä oleva resurssipula, korona ja sote-uudistus on hyvin mielenkiintoinen aika pääluottamusmiehelle.

Vuosi 2021 oli vaalivuosi. Kuntavaalien lisäksi syksyllä käytiin Osuuspankin edustajiston vaalit. Oma tulokseni riitti ensimmäiseen varasijaan ja olen siitä kiitollinen. Tämä vuosi 2022 on myös vaalivuosi. Nyt kolmen viikon kuluttua käydään ensimmäiset aluevaalit joissa valitaan päättäjät tuleville hyvinvointialueille. He tulevat päättämään miten kaikille tärkeät sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimi järjestetään. Suurin huoli tuleviin vaaleihin liittyy äänestysprosenttiin. Demokratian ja hyvien päätösten suurin uhka on se että riittävän moni ei käytä oikeuttaan vaikuttaa. On pelkona että eniten palveluita tarvitsevat vaikuttavat vähiten palveluihinsa.

Esitän nyt tammikuun haasteen; ota aluevaalit puheeksi, kerro mistä niissä päätetään ja haasta muut mukaan äänestämään ja vaikuttamaan.

Vaalivuoden 2022 vaaleihin kuuluu myös Tradekan vaalit helmikuussa, joissa olen ehdokkaana. Lisäksi ev.lut. seurakuntiin kuuluvilla on syksyllä myös seurakuntavaalit. Vasemmistoliiton Ylöjärven kunnallisjärjestö tulee asettamaan näihinkin vaaleihin ehdokkaansa. Lisäksi syksyllä alkaa jo valmistautuminen vuoden 2023 eduskuntavaaleihin.

Mitä muuta vuosi 2022 tuo tullessaan? Vasemmistoliiton puoluekokous järjestetään kesällä Porissa. Kevään aikana valmistuu myös puolueen uusi periaateohjelma puoluekokoukselle.

Kunnallisella tasolla jatkamme varmaa linjaamme julisten palveluiden puolustajana ja peruspalveluiden laadun takaamisella. Vuonna 2022 alkaa uudenlaisen kunnan valmistelu. Sosiaali- ja terveyspalveluiden siirtyminen tuleville hyvinvointialueille muuttaa kuntien roolia merkittävästi. Kuntien suurimmaksi tehtäväksi tulee koulutus, mutta resursseja on oltava myös tärkeillä vapaa-ajanpalveluilla, maankäytön sekä infran toimilla ja niiden tulee palvella kuntalaisia vähintään samalla tasolla kuin nyt.

Monella jäi kuluneesta vuodesta 2021 käteen kaksi rokotetta, ja se on hyvä. Ilman nykyaikaista lääketiedettä nykyisellä syntyvyydellä huoltosuhteemme olisi vieläkin pahempi. Koronapandemia ja nopeasti tarvittavat rokotteet osoittavat myös miten tärkeää on panostaa tutkimukseen ja kehitykseen. Rokotteiden ympärillä käytävä keskustelu osoittaa myös oikean tiedon tärkeyden ja sen miten haavoittuvaisia olemme jos joku käyttäisi suurta pandemiaa informaatiosodankäytntiin. Siihen ei auttaisi mitkään torjuntahävittäjät. Kuten ne ei auta myöskään pienen viruksen torjunnassa. Korona haasta meitä vielä tänäkin vuonna ja tulee jättämään uusille hyvinvointialueille suurta hoitovelkaa. Terveyspalveluiden resurssit tulisi saada kuntoon jo nyt.

Hyvää ja parempaa vuotta 2022!

 

ps. miltä viime vuosi näytti?

 

Tältä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *