Yli kuntarajojen.

Huolimatta siitä, että olemme vahva ja itsenäinen kunta, olemme myös osa vahvaa kaupunkiseutua. Valtuustoissa kuuluu tehdä yhteistyötä ryhmien kesken, mutta myös kuntien ja niiden päätöksentekijöiden tulee tehdä yhteistyötä. Meillä se näkyy vahvana seutuyhteistyönä Tampereen seudulla. Sen lisäksi, että monissa asioissa, kuten esimerkiksi liikkumisessa ja maankäytössä, tarvitaan kuntarajojen ylittävää yhteistyötä, hyödymme myös suuresti koko seudun elinvoimasta. Meiltäkin moni käy töissä naapurikaupungeissa.

Konkreettisimmat esimerkit kuntarajat ylittävästä yhteistyöstä tulee näkymään Teivon alueen lisäksi Vuorentaustassa, josta puhkaistaan uusi tieyhteys Myllypuron suuntaan. Toivon myös että tulevaisuudessa polkupyöräilyn pääreittejä kehitettäisiin voimakkaammin seudullisesti. Tekemämme aloite polkupyöräbaanasta voisi näin ollen jatkua myös ylikuntarajojen.

Itselle kuntarajojen yli katsominen on tullut varsin tutuksi. Seudullisessa joukkoliikennelautakunnassa on täytynyt katsoa joukkoliikennettä Ylöjärven lisäksi koko Tampereen seudulla. Vaikka jokaisella lautakunnan jäsenellä on varmasti ollut pilkkeenä silmäkulassa se oman kunnan edunvalvonta, on päätöksenteossa kuitenkin osattu katsoa myös koko palettia. Se että bussi kulkee Lempäälään, ei poissulje sitä ettei se kulkisi meille. Vaan lopputuloksena voi olla joukkoliikenneyhteys Ylöjärveltä Lempäälään ja edelleen Vesilahdelle.

Tampereen seudun lisäksi olemme osa vahvaa Pirkanmaata. Reilu puoli vuotta maakuntahallituksessa on opettanut ja paljon. Pirkanmaan liitolla on vahva edunvalvonta esimerkiksi liikenneyhteyksissä. Olemme puhuneet paljon maakuntaamme halkovista valtateistä sekä raideliikenteestä, mm. Ylöjärveä halkovan Pohjanmaan radan tilanteesta. Pohjois-Ylöjärveä koskee myös EU:n oikeuden mukaisen siirtymän rahaston mahdollisuuksia tukea turvetuotantoon osallistuvia alueita siirtymään ilmastolle kestävempiin elinkeinoihin. Tämäkin on ollut vahvasti esillä maakuntahallituksessa. Erityisen ylpeä olen myös siitä, että Pirkanmaa on maakunnista ensimmäinen jolla tulee olemaan oma biodiversiteettiohjelma ja luonnon monimuotoisuus on ollut meillä vahvasti esillä. Seuraava iso etappi on sen jalkauttaminen kuntatasolle.

Vahva ja toimiva ylikunnallinen, seudullinen ja maakunnallinen yhteistyö ei ole pois kunnan itsenäisyydestä. Siitä on paljon hyötyä, jotta kunta pysyy itsenäisenä ja vahvana, yhdessä muiden kanssa. Lopulta kaikki on kuin yksi iso mosaiikkiteos. Kaukaa katsottuna se voi olla hieno ja vaikuttava, mutta myös läheltä katsottuna voi huomata pieniä ja upeita, uniikkeja palasia.

Kuvassa Seutupäivillä Kangasalla. Sen lisäksi että mm. seutupäivillä ja -forumeilla on käyty läpi koko kaupunkiseutuun vaikuttavia tekijöitä, on siellä saanut tutustua moniin muihin seudun päättäjiin, puoluerajojen yli. Myös näiden kautta on saanut vaihtaa mielipiteitään ja vaikuttamaan, sekä saamaan uusia näkökulmia moniin asioihin.

Aki Leppänen Seutupäivillä Kangasalla 2019

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *