Viimeinen valtuuston kokous

Sinne jäi, oma paikka valtuustosalissa. Läppäri kiinni, muistio kiinni. Ensi sunnuntaina nähdään löytyykö salista vielä parrakkaalle kaverille jakkaraa. Outo ja tyhjä fiilis. Paljon tehty, vielä enemmän tekemättä.

Valtuustokauden viimeinen kokous olisi ollut paljon lyhyempi jos se olisi pidetty ensi maanantaina. Tänään kokoustimme yli neljä tuntia. Vaalien vaikutuksesta huolimatta, keskustelu oli hyvää ja oli myös hyvä äänestäen tuoda kantoja esille.

Käsittelimme hallintosäännön, eli kaupungin toimintaa ohjaavan asiakirjan muutokset. Asukaslautakunta ja sivistyslautakunta yhdistyy hyvinvointilautakunnaksi ja sivistyslautakunta muuttaa nimensä kasvatus- ja opetuslautakunnaksi. Näiden lisäksi erilaisia tarkennuksia ja teknisiä korjauksia hallintosääntöön.

Kokouskäytäntöihin Perussuomalaiset ehdottivat kommentti- ja repliikkipuheenvuorojen rajaamista kolmeen minuuttiin. Toin esille sen että kokouksemme ovat oikeasti lyhyitä, ”parhaimmillaan” jopa puoli tuntia. Ei ole mitään syytä rajoittaa puheoikeutta. Ei tätä voi kannattaa. Valtuustosali ja valtuuston kokous on paikka jossa saa puhua. On puheenjohtajan tehtävä tarvittaessa ohjata puheenvuoro tai keskustelu itse asiaan. Äänestyksessä vain perussuomalaiset halusivat tätä.

Hallintosäännöstä esitettiin poistettavaksi myös johtajan hoitajan tehtäväkuva. Vihreiden Minna Sorsan teki loistavan muutosesityksen että tätä ei tehtäisiin vaan tarkasteltaiin tarkemmin ja perusteellisemmin perusturvaa hallintosäännössä. Kannatin tätä muutosesitystä. Kannatusta tuli myös mm. Kokoomuksesta ja vihreiltä. Hoitotyössä työskentelee todella iso määrä työntekijöitä. Hoitotyötä johtavat tulee näkyä myös kaupunginhallintosäännössä, eikä sieltä sote-uudistuksen kynnyksellä ole tarvetta poistella rivejä.

Tänään myös Akavan sairaanhoitajat olivat ottaneet asiaan kantaa ja olleet todella huolissaan tästä esityksestä. Tätä korkeastikoulutettujen sairaanhoitajien ammattijärjestön kannanottoa Perussuomalaisten riveistä kutsuttiin ”vihreän valtuutetun villiksi ideaksi”. Eikä tämä mikään villi idea ollut, asia jäi ilmaan viikko sitten hallituksessakin. Asiaa ihmeteltiin silloinkin.

Muutosesitys sai taakseen niukan enemmistön, 25 ääntä. Hallintosäännön muutoksen puolella oli 23 valtuutettua, kahden äänestäessä tyhjää.

Joka vaalien alla toistuva populistinen kokouspalkkioiden pienentämisesitys tuli myös hallintosääntöön. Perussuomalaiset esittivät valtuuston, hallituksen ja lautakuntien 20% leikkausta. Kun kysyin tarkoittavatko tosiaan sitä että neuvostojen kokouksista maksetaan enemmän kuin lautakuntien, alkoi muutosesityksen muuttaminen, eikä tarkkoja lukuja tullutkaan. Halvalla saa siis myös halpoja muutosesityksiä.

Kokouspalkkiot ovat herkullinen ja mehevä populistinen aihe. Tuskin kukaan kokoustaa tai lähtee politiikkaan niiden takia. Eivät ne oikeasti niin isoja ole, ainakaan siihen työmäärään nähden mitä vaikuttamistyössä tehdään, ja kun päätetään ja vastataan kaupungin toiminnasta. Sairaanhoitopiirissä tuplattiin kokouspalkkiot, mikä on jo todella rajua, en lähtisi meillä korottamaan, mutta en näe kuin populismin syynä laskea palkkioita. Jos valtuutettu kokee palkkionsa suureksi, on todennäköisesti syytä tarkastella paljonko on työlle antanut, onko perehtynyt ja onko ehdottama muutosesitys järkevä ja toteutuskelpoinen, kuten nyt. Palkkioiden laskemisen vaatimus on toki linjassa myös muiden tulojen laskemisen suhteen. Tätä vaativat ovat olleet auliisti laskemassa myös palkansaajien ansioita ja työehtoja.

Muutostalousarviossa keskusteltiin paljon sairaanhoitopiirin kasvaneita kustannuksia. En usko että tällä saralla kustannukset tulevat laskemaan. Sairaat pitää hoitaa, se maksaa. Huoltosuhteemme on kehno. Tämä pitää hyväksyä. Ennaltaehkäisyys panostaminen auttaa, mutta ei korjaa koko tilannetta. Nyt ei edes uskalla ajatella millainen tilanne on vuosien päästä. Muutostalousarviossa myös hyväksyimme Vihreiden Jussi Kytömäen ponsiesityksen: ”Valtuusto toivoo, että uudelle kasvatus- ja opetuslautakunnalle valmistellaan jo elokuun kokoukseen selvitys oppimisen tuen tilasta Ylöjärvellä.”. Tämä on hyvä esitys, mutta voi olla että Elokuu on liian tiukka aikataulu tälle.

Muutostalousarviossa on myös varauduttu 250 000 eurolla koko henkilöstön koronapalkitsemiseen. Se tarkoittaa noin sadan euron bonusta jokaiselle kaupungin duunarille. Seutukuntaan ja moniin muihinkin verraten tämä korvaus on alakantttiin. Vasemmistoliiton valtuutettu Anna Jukantupa esitti Arja Uusikartanon kannattamana summan tuplaamista, jolloin raha riittäisi edes 200 euron koronakorvaukseen henkilöstölle. Äänestyksessä tämä ei valtuustolle kelvannut, 23 kannatti rahan tuplaamista, 27 tyytyi sataseen, yksi äänesti tyhjää. Kokoomuksen ja Perussuomalaisten ryhmät olivat yksimielisiä siitä että koronakorvauksen määrärahaa ei lisätä.

Jätimme myös valtuustoaloitteen Rakenteellisen sosiaalityön kehittämiseksi asiakastarpeita vastaavaksi.
Aloitteen voi lukea täältä: https://ylojarvi.vas.fi/2021/06/07/valtuustoaloite-rakenteellisen-sosiaalityon-kehittaminen-asiakastarpeita-vastaavaksi/ 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *