Pyörävaalit

Allekirjoitin Pyöräliiton pyörävaalien teesit.

Kun jokapäiväisenä kulkupelinä on polkupyörä, ne oli helppo allekirjoittaa. Pyöräilyn edellytyksiä tulisi nostaa myös Ylöjärvellä. Sillä ei ole kuin positiivisia vaikutuksia, niin liikenteen sujuvuuden, viihtyisyyden, terveyden kuin ilmaston kannalta.

Pyöräliikenne on myös kasvanut meillä voimakkaasti. Erityisesti tämän näkee Mikkolantien varressa työmatkaliikenteessä. Tästä syystä teimmekin valtuustoaloitteen polkupyöräbaanasta, sillä tulevaisuuden pyöräliikenteen tarpeisiin vastaaminen tulee aloittaa jo nyt.

Toisinaan asiassa eletään vastakkainasettelua, turhaan. Pyöräilyn, kuten myös jalankulun ja joukkoliikenteen toimintaedellytysten kasvattaminen parantaa myös autoilua. Toimivat väylät lisäävät kaikkien kulkumuotojen sujuvuutta ja turvallisuutta. Lisäksi jokainen auton polkupyörään tai bussiin vaihtava lyhentää autoruuhkaa ja pienentää parkkipaikkojen tarvetta.

Kommentoin lyhyesti pyörävaalien teemoja Ylöjärveltä:

1. Pyöräilyn edistämisohjelma

Meillä on kaupungilla Tuhat jalkaa, kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelma, joka mielestäni kaipaisi päivitystä. Mielestäni meiltä puuttuu kuitenkin riittävä poliittinen tahtotila tuoda pyöräily ja muu kestävä liikkuminen sille tasolle mitä sen tulisi olla.

2. Riittävästi ja laadukkaita investointeja pyöräliikenteeseen

Kyllä! Teimme valtuustoaloitteen polkupyöräbaanasta Ylöjärven ja Tampereen välille. Kyseisellä välillä pyöräliikenne on kovassa kasvussa ja tarvitsee kipeästi investointeja. Toistaiseksi suorat pyöräilyinvestoinnit ovat olleet vain pyörätelineet bussipysäkeillä. Se ei riitä.

3. Talvikunnossapito laadukkaaksi

Pyörällä voi kulkea talvellakin. Ja yhä useampi kulkisi jos väylät sen mahdollistaisivat. Mielestäni tässä asiassa emme ole seudulla jäljessä, mutta ei ole yhtään varaa lipsua.

4. Pyöräliikenteen seuranta kuntoon

Poliittisen tahtotilan saavuttamiseksi tulisi olla myös oikeaa dataa. Hyvät asukaskyselyt ja suoraliikenteen laskenta edesauttaisi tahtotilan luomisessa ja investointien tarpeellisuuden arvioinnissa. Liikenteen laskuri polkupyöräbaanan vieressä olisi hieno lisämauste.

5. Lisää pyörämatkailijoita

Polkupyörä on lähi- ja kotimaan matkailun mahdollistaja. Olemme sopivasti Näsijärveä kiertävän reitin varrella. Pyörämatkalle mahtuu paljon matkailukohteita ravintoloista saunoihin. Kuuselan rannan kehittämistyössä nostin esille myös mahdollisuudet olla hyvä kohde pyörämatkailijoille.

6. Sujuvat ja turvalliset pyöräliikenteen yhteydet kouluihin, liikunta- ja tapahtumapaikkoihin

Koulut erityisesti ovat avainasemassa pyöräilykulttuurin kehittymisessä. Mahdollisuus kulkea koulumatkat turvallisesti pyörällä tulee olla koulu- ja koulujen alueiden suunnittelun lähtökohdista.

7. Kävelyn ja pyöräilyn hyödyt huomioitavat suunnittelussa ja päätöksenteossa

Alueiden kaavamuutoksissa ja uutta kaupunkia suunniteltaessa pyöräilyn mahdollisuudet tulee nostaa lähtökohdaksi. Pyöräilyn tulee olla mahdollista ja sujuvaa, mutta ennen kaikkea myös turvallista koko kaupungin alueella. Edelleen luodaan herkästi katusuunnitelmia ja kaavoja jotka eivät tähän taivu.

Rakentamisessa tulisi myös huomioida pyöräilyn suosion kasvu ja ottaa esimerkiksi pyöräsäilytyksessä huomioon riittävien tilojen lisäksi erilaiset tavarapyörät ja mahdollisuus esimerkiksi pyörän huoltoon. Autojen kohdalla riittävä pysäköinti huomioidaan, miksei suosiotaan kasvattavan ja kestävän pyöräilyn?

Laatikkopyöräilyä Ylöjärvellä. Ei oltu ainoita..

 

Tutustuin Oulun kaupunkipyöriin Paikallisliikennepäivillä 2019. Oulussa kyseisen pyöräjärjestelmän kanssa tulikin vähä tarpeettomia mutkia matkaan, mutta Tampereella ollaan ottamassa kaupunkipyöriä käyttöön tänä kesänä. Toivon että tulevaisuudessa ne ovat osa seudullista joukkoliikennejärjestelmää ja myös Ylöjärvellä olisi helpot ja edulliset kaupunkipyörät käytössä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *