Kulttuuritalo

Kulttuuritalo nousi ansaitusti keskusteluun Prisma -hankkeen myötä. Hyvä näin. Tarvitsemme kulttuuritalon ja toivon että hanke nytkähtää eteenpäin tulevan valtuustokauden aikana.

Kulttuuritalolle on asemakaavassa varaus Leija -kirjaston vieressä (kuva). Saman pellon toisella puolella oleva S-market on laajentumassa Prismaksi ja tästä on kaavamuutos juuri käynnistynyt. Kaavan tulisi olla vuoden lopussa valmis. Kyseinen kaavamuutos ei ylety kulttuuritalolle asti, mutta sillä on siihen vaikutuksia.
Itse pitäisin parhaimpana vaihtoehtona sitä että kulttuuritalo rakennetaan Leija-kirjastoon kiinni. Kirjasto ja kulttuuritalo täydentäisivät toisiaan ja tarvitsevat fyysisen yhteyden toisiinsa. Pitäisin parhaimpana ratkaisuna jonkinlaista yhteyskäytävää kirjaston ja kulttuuritalon välillä. Tämän alitse voisi kulkea jalankulku ja pyöräliikenne, samalta kohdalta missä nytkin menee kevyenliikenteenväylä. Yhdyskäytävä mahdollistaisi kulun vuoden ympäri, kelissä kuin kelissä. Kulttuuritalon rakentaminen kiinni kirjastoon rikkoisi sen Leija -nimensa mukaista muotoa.
Nykyisessä kaavassa, joka kuvassa, kulttuuritalo on sijoitettu erikseen. Siinä maksimikerrosluvuksi on merkattu maltillisesti kaksi kerrosta. Tämä tuskin riittää, sillä kyllä kulttuuritalossa tulisi olla riittävän kokoinen näyttämö/sali ja erilaisia ja muunneltavia näyttelytiloja. Lisäksi sen yhteyteen todennäköisesti ja toivottavasti tarvitaan myös erilaisia hallinto, varasto- ja arkistotiloja sekä kahvila/ravintolatoimintaa. Mallia sopii hakea esimerkiksi Kangasalatalosta.
Kaupunginhallitus, kehittämistoimikunta ja ympäristölautakunta on juuri käynyt aluetta koskevia seminaareja ja esille on noussut kovasti pysäköintiin ja liikenteeseen liittyvät asiat alueella. Pysäköinti ja liikenteen sujuminen vaatii vielä paljon ratkomista alueella. Prisma rakentaisi osan pysäköinnistä halliin, osan pihalle. Kaupunki tarvitisi parkkipaikkoja joukkoliikenteen liityntäpysäköintiin ja tulevaisuudessa myös kulttuuritalolle. Huolehtiiko jokainen omat ruutunsa vai sopisiko auton jättää samaan ruutuun, meni sitten bussiin, Prismaan tai kulttuuritaloon konserttiin?

Ja iso kysymys on myös se mitä Prisman ja sen parkkialueen sekä kulttuuritalon väliin jää. Onko se näky mikä tulisi näkyä kulttuuritalon ikkunoista (jos on ikkunoita) ja riittääkö väliin suojaviheraluetta tai muuta sellaista joka erottaa nämä kaksi toimivasti. Koko alue tulee muuttumaan, mutta keskeisen sijainnin takia sen tulee muuttua toimivaksi ja sellaiseksi että sitä jaksaa katsella joka päivä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *