Kiitos 14:00 – 19:56

Kaupunginhallitus kokousti tänään viisi tuntia, ja pohjalle tunnin kokous halitusryhmän kanssa(pidämme siis samaa ryhmää demareiden kanssa). Pitkä kokous piti sisällään varsin paljon erilaisia asioita ja hyviä keskusteluita sekä tiedoksi annettavia asioita.

Valitsimme myös vaalilautakunnat tuleviin kuntavaaleihin. Vaalilautakunnat ovat ne jotka hoitavat vaalipäivänä äänestyksen toimittamisen. Ehdokkaita asettavat puolueet asettavat vaalilautakuntiin jäsenet. Nykyisin jäsenenä ei voi olla ehdokkaat itse. Meillä Suomessa on maailman parhaimpia ja luotettavimpia vaalitoimituksia ja tämä johtuu osin siitä että vaalien toimitus on tehty näin ristiin edustettuna, demokraattisesti valittujen toimitsijoiden kesken.
Nyt korona tuo lisähaastetta vaalien toimittamiseen ja myös vaalilautakuntien jäsenten etsiminen on ollut kaikilla vaikeaa.
Kävimme keskustelua asukaslautakunnan ja vapaa-aikalautakunnan yhdistämisestä. Samaan uuteen lautakuntaan sisällytettäisiin myös kuntiin jäävä hyvinvointityö. Asiaahan on valmisteltu jo pidemmän aikaa ja nyt keskustelussa on enemmänkin tulevan lautakunnan nimi.
Itse en ole ollut kovinkaan mielissäni missään vaiheessa lautakuntien vähentämisestä. Sillä voi olla vaikutusta demokratian toteutumiseen ja päätöksenteon osallisuuteen. Kuten myös siinä miten hyvin lautakuntien jäsenet kykenevät perehtymään isomman lautakunnan asioihin. Lautakuntien määrä meillä on kuitenkin ollut varsin maltillinen. Nyt ehdotettu muutos on kuitenkin useamman työpajan ja lähetekeskustelun konsensus ja huomattavasti siedettävämpi kuin matkan varrella esitetyt vaihtoehdot.
Saimme myös tiedoksi selvityksen katuvaloverkon yhtiöittämisestä, joko kaupungin omaksi yhtiöksi tai markkinoilla toimivaan. Päätimme että katuvaloverkosto pysyy edelleen kaupungin omana eikä yhtiöittämistä valmistella. Tämä kuitenkin antoi hyvin muistutuksen siitä että on olemassa uhka että monia kuntien ydintoimintoja voidaan halutessaan yhtiöittää ja jopa yksityistää. Jopa katuvalaistusta.
Lienee sanomattakin selvää että täällä vasemmalla puolella ei asiaa tultaisi hyväksymään.
Annoimme myös Ylöjärven lausunnon luonnoksesta valtakunnalliseksi liikennejärjestelmäsuunnitelmaksi. Ylöjärven lausunnossa nostettiin esille sama seikka kuin viikkoa aikaisemmin maakuntahallituksessa, parantamis- ja kehittämistoimenpiteiden puuttuminen koskien Tampere-Seinäjoki -junarataa. Tämä on erityisen tärkeä jotta saamme tulevaisuudessa toimivan lähijunaliikenteen myös Ylöjärvelle.
Lisäksi teimme yksimielisesti lisäyksen lausuntoon koskien kantatie 65:n parantamista. Ehdotuksen teki Keskustan jäsen Sarvijärvi.
Kantatie 65:n kaltaisten konkreettisten kohteiden puuttuminen liikennejärjestelmäsuunnitelman luonnoksesta nousi esille myös maakuntahallituksessa.
Vaikka kokous oli pääasiassa varsin yksimielinen monista kehitettävistä asioista, oli yksi pykälä reippaasti mielipiteitä jakava. Pride -liputus.
Käsittelimme Vihreiden tekemää aloitetta Pride -liputuksesta, asian käsittely jatkuu vielä seuraavassa kaupunginvaltuustossa. Pohjaesityksenä oli että Ylöjärvi ei liputa Pride -lipulla. Vihreiden Halttula teki muutosesityksen jota kannatin. Perustelut olivat hyvät, olivatko kaikki lausunnon antaneet ymmärtäneet mistä liputuksessa on kyse?
Käydystä keskustelusta päättelen ettei kaikki päätöstä tekevätkään taida aina tietää mistä on kyse. Luulen että tulevassa valtuuston kokouksessa Pride -liputuksen luullaan olevan vain vähemmistöjä edustava ele, tapahtuma, järjestön, aatteen tai puolueen lippu. Tai että meillä on jo tasa-arvon päivä ja että tasa-arvo olisi tismalleen sama kuin yhdenvertaisuus ja se että voit olla oma itsesi.
Liputusta tärkeämpänä pidän kuitenkin tekoja. Kaupungin ei parane lähteä samalle linjalle kuin jotkut yritykset ovat lähteneet Pride -liputuksen tai viherpesun kanssa. Liputusta tärkeämpää on se että toimii yhdenvertaisesti ja yhdenvertainen kohtelu läpileikkaa koko toiminnan. Symbolinen ele on tärkeä viesti, mutta sillä ei voida paikata puutteita yhdenvertaisessa kohtelussa.
Liputimme tai emme, kaupungin on toimittava yhdenvertaisesti ja vähemmistöt huomioiden.
Itse äänestys liputuksesta päättyi lukemin 8-3. Hallituksessa liputusohjeen päivitystä kannatti itseni lisäksi vain aloitteen tehnyt vihreät. Noh, rohkeaa edellä kävijyyttä sekin että rohkenee olla kehittymättä muun maailman kanssa.
Käsittelimme myös meidän tekemäämme aloitetta hoitohenkilökunnan rekrytoinnista. Vastaus aloitteeseen on hyväksyttävissä, vaikka jättää vielä paljon kehittämistä siinä että meillä riittää tulevaisuudessakin henkilökuntaa ja että nykyinen henkilökunta viihtyy ja jaksaa työssään.

Aloitteemme pohjalta onkin kehitetty henkilökuntamme saatavuutta hyvin. Konkreettisin esimerkki on henkilökunnan rekrytointipalkkio jota pilotoidaan nyt kotihoidossa. 200 euron rekrytointipalkkion voi saada kotihoidon työntekijä joka antaa hyvän vinkun uuden työntekijän saamiseksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *