Tarvitsemme pyöräbaanan

Pyörällä Tampereelle

Nykytila

Soppeenmäestä pyörätie Tampereelle kulkee Mikkolantietä pitkin. Kyseessä on kevyenliikenteenväylä jossa pyöräilijöiden lisäksi kulkee jalankulkijoita ja muuta kevyttä liikennettä. Jalankulkijoiden joukossa on niin juoksulenkillä olevia, koiran ulkoiluttajia, lapsia kuin ikäihmisiä sekä lastenvaunuja työntäviä. Myös pyöräilijöitä väylällä on runsaasti. Onhan kyseessä käytännössä ainoa käytettävä väylä Ylöjärven ja Tampereen välillä.

Kahden hyvin erilaisen kulkumuodon, hitaiden jalankulkijoiden sekä nopeiden pyöräilijöiden lisäksi reitillä on lukuisia risteyksiä autotien kanssa. Sauriontien ja Teivon raviradan välillä on kymmenkunta vilkasta risteystä Mäkkylänrinteen kerrostaloille, päiväkodille ja tien varressa olevalle liikerakennukselle. Lisäksi on kourallinen pihaliittymiä. Ilmakuvassa risteykset merkitty keltaisella.

Teivossa väylä jatkuu suoraan Tampereen puolelle Lamminpään läpi tai tietä ylittämällä Vaasantien varressa kulkevaa kevyenliikenteen väylää.

Ylöjärvellä kulkee kevyenliikenteenväylä Vaasantien varressa aina Metsäkylän rajalta Soppeenmäkeen. Tampereelle tätä pyöräilevät joutuvat ylittämään vilkkaan Mikkolantien väistämisvelvollisina Sauriontien kohdalla. Tässä kohtaa soisi kyllä olevan uuden tieliikennelain mukainen polkupyörän ylityspaikka. Sen verran usein (epätietoiset?) autoilijat ja pyöräilijät sopivat omat ylitysjärjestyksensä.

Reitin suurinopeuksisin ja vilkkain osuus on siis laitettu kiertämään Mikkolantien kautta. Epäkätevästi ja turvattomasti.

Nykytilanteessa Ylöjärven ja Tampereen välinen runsas ja kasvava pyöräliikenne kulkee siis ahtaalla kevyenliikenteen väylällä, joka sisältää useita vaarallisia risteyksiä autojen kanssa sekä vilkkaasti liikennöidyn tien ylittämistä. Osa matkasta saattaa sujua jouhevasti Vaasantien vartta pitkin, kunnes pyöräilijä pakotetaan turhalle sakkolenkille Mikkolantielle.

Mikkolantien varressa asuva hidas koiran ulkoiluttaja ja bussipysäkille lastenvaunujen kanssa kiirehtivä joutuu jakamaan ahtaan kulkutilan ohi sujahtavan työmatkapyöräilijän kanssa.

Mikkolantie
Mikkolantie (c) Google Maps. Keltaiset pallot risteyksiä autotien kanssa. Siniset pallot tien ylitykset. Punaisella ideaali pyörätieyhteys.

Tulevaisuus

Pyöräliikenne kasvaa. Asukasmäärä kasvaa. Todennäköisesti myös Mikkolantien varrella olevat alueet kasvaa lisäten liikennettä, niin autoilla kuin pyörillä, sekä potentiaalisilla pyöräilijöillä. Nykyinen väylä ei vain riitä. Se ei ole turvallinen ja sujuva nykytilassakaan.

Olisi sujuvaa ja turvallista erottaa nopea pyöräliikenne Mikkolantien hitaammasta kevyestä liikenteestä. Mikäli Soppeenmäessä Vaasantien vartta kulkeva kevyenliikenteenväylä jatkuisi ison tien varressa pyörätienä Saurion vedenottamon kohdalta aina Tampereen rajalle, Akuntehtaan taakse, saisimme toimivan ja sujuvan polkupyöräbaanan. Tämä 2,5km reitti ilmakuvassa punaisella. Matkalla sijaitsee kolme tietä, Terätie, Keijärventie ja Ravitie, joidenka yli tai ali väylän tulisi kulkea.

Tällä tavalla Soppeenmäestä muodostuisi suora ja sujuva polkupyöräväylä aina Tampereelle asti.

Miksi?

  • Turvallisuus. Nopeampi kulkutapa olisi erotettuna hitaammasta kevyestä liikenteestä eikä matkalla olisi risteyksiä tai ylityksiä autotien kanssa.
  • Nopeus. Väylä nopeuttaisi merkittävästi pyöräilyä Ylöjärven ja Tampereen välillä.
  • Houkuttelevuus. Nopea ja sujuva infra houkuttelee pyöräilemään. Polkupyöräilystä tulisi entistä kilpailukykyisempi vaihtoehto autoiluun. Toimiva liikenneinfra toimii myös vetovoimatekijänä alueelle.
  • Uusia teitä ja infraa alueelle joudutaan jokatapauksessa rakentamaan mikäli alue nykyisestään kasvaa.

Lisäksi seudulliset ja paikalliset tavoitteet nostaa pyöräilyn kulkutapaosuutta vaativat konkreettisia tekoja. Myös ilmastonmuutoksen torjunta vaatii meiltä reippaita muutoksia liikenteeseen. Erityisesti joukkoliikenteeseen sekä pyöräilyyn.

Mutta se maksaa?

Kaikki maksaa, se on selvä. Myös nykytilassa pysyminen maksaa. Pyöräily lisääntyy ja viimeistään alueen kehittyessä ja rakentuessa täytyy uutta tieinfraa rakentaa joka tapauksessa. Myös kevyenliikenteenväyliä.

Toimiva pyöräilyväylä tuo myös kustannussäästöjä terveyshyötyjen, onnettomuuksien ehkäisyn ja alueen houkuttelevuuden kautta. Toimiva pyöräilyinfra sujuvoittaa myös autoliikennettä, paitsi vähempien kohtaamisien kautta, myös siinä että yhä useampi vaihtaa liikkumisensa pyöräilyyn.

Pyöräilyn kulkutapaosuuden nosto on myös merkittävä ilmastonmuutoksen torjuntakeino. Tätä ei voi rahassa laskea.

Tämänkaltainen polkupyöräbaana voisi olla myös sellainen mihin voisimme hakea ja saada merkittävää avusta myös valtiolta.

Koska?

Tarve olisi jo nyt. Tämän kaltaiset hankkeet kuitenkin tuntuvat ottavan aikaansa.. Joten ainakin suunnittelu täytyisi oloittaa viimeistään nyt.

 


 

Meillä on suora ja tasainen yhteys sinne minne suurin osa liikenteestä suuntautuu, Tampereelle. Miksi emme tarjoa sitä pyöräilijöille?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *